Trei lecții de educație juridică la Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău

În data de 19 februarie 2020, patru profesioniști ai dreptului au susținut trei lecții de educație juridică la Centrul de Excelență în Economie și Finanțe (CEEF) din Chișinău la invitația doamnei prof. Cătălina Ilciuc.

Profesioniștii în drept care au pregătit și susținut lecțiile sunt:

Virginia Moraru – inspector principal, Centrul Național Anticorupție;
Cristina Burunsus – inspector superior al Serviciului Siguranță Copii, Inspectoratului de Poliție Rîșcani al DP. mun. Chișinău;
Tatiana Mostovei – inspector principal, Centrul Național Anticorupție;
Stanislav Ciobanu – avocat în R. Moldova.

Scopul acestor trei lecții a fost formarea unui nivel de cunoştinţe juridice de bază pentru viitorii adulţi privind integritatea şi creşterea respectului pentru unele valori ce stau la baza societăţii şi formarea unei atitudini corecte în viaţă.

Au fost abordate două subiecte prioritare:

1. Integritate, stat de drept și lupta împotriva corupției în R. Moldova

La acest subiect, doamnele ofițer anticorupție Virginia Morari și Tatiana Mostovei împreună cu domnul avocat Stanislav Ciobanu au explicat din înțelepciunea civilizațiilor antice cât de important e să avem legi pe care să le respecte toți cetățenii.
Auzim sintagma „stat de drept” în discursul autorităților, mai ales când este vorba de lupta anticorupție sau în discursul apărătorilor drepturilor omului. Pentru că „stat de drept” este o condiție fundamentală a democrației. Când domnește legea, nu e loc pentru arbitrariu sau pentru tendințe dictatoriale, pentru că nimeni nu este mai presus de lege și fiecare, se supune, în mod egal, legii.

Nici mita nu are loc într-un stat de drept. De aceea, Republica Moldova și-a asumat lupta împotriva corupției ca primă etapă în construirea statului de drept. În acest scop, fiecare dintre noi ar trebui să refuzăm luarea sau darea de mită.

2. Respectarea legilor și în mediul virtual/online

96% dintre minori accesează Internetul folosind telefonul smart, iar unul din doi copii a fost victimă a diverselor forme de hărțuire în mediul online.

Proiectul Educație Juridică prin implicarea polițiștilor își propune să reducă numărul cazurilor alarmante prezentate în studiile din ultimii ani, potrivit cărora 54% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani afirmă că au fost afectați emoțional sau jigniți în spațiul virtual. Totodată, 43% dintre ei admit că au văzut sau primit mesaje cu caracter sexual, 61% simțindu-se inconfortabil ca urmare a ceva văzut pe Internet.

Având în vedere aceste cifre, doamna polițist Cristina Burunsus a susținut o prezentare pe tema legată de formele de abuz adresate adolescenților și copiilor.
Cristina Burunsus a abordat și subiectul abuzului online. Un internet liber este un mediu în care libertatea de exprimare și viata privată sunt respectate și garantate. Chiar dacă ești în mediul online, legile sunt reale. Orice abuz în mediul virtual trebuie raportat la poliție și acesta va fi sancționat conform legii.

Concluzia prezentată de doamna polițist Cristina Burunsus a fost că în Republica Moldova în ziua de azi se acceptă că un copil este o persoană şi că el are dreptul de a i se respecta individualitatea. De aceea nu i se pot aplica pedepse fizice sau alte tratamente umilitoare sau degradante şi nici nu poate fi privat de drepturi, astfel încât să îi fie pusă în pericol sănătatea fizică sau psihică.

Aceste lecții de educație juridică sunt organizate cu sprijinul Asociației Promo-LEX din sursele 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲. Opiniile exprimate în cadrul acestui eveniment nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.