Virginia Moraru

Virginia Moraru este licenţiată în drept, Universitatea de Stat din Moldova şi magistru în drept economic, Academia MAI „Ştefan cel Mare.”

Și-a început cariera profesională, imediat după absolvirea facultății, în calitate de lector al catedrei „Drept civil,” a Academiei MAI „Ştefan cel Mare.”

Din 2008 activează în cadrul Direcţiei Generale Prevenirea Corupţiei a Centrului Naţional Anticorupţie. Pe parcursul a 12 ani a exercitat atribuţii în domeniul formării, informării, instruirii, evaluării riscurilor şi vulnerabilităţilor de corupţie în autorităţile şi instituţiile publice, consiliere la implementarea standardelor de integritate, colaborând în acest sens, cu toate entităţile publice din tară.

Colaborarea cu colegii din autorităţile naţionale şi din străinătate, sub egida proiectelor de asistenţa, i-a motivat mereu dorinţa de a cunoaşte cât mai mult şi de a realiza proiecte palpabile. Astfel, în comun cu colegii din tară şi străinătate Virginia a elaborat primul manual unificat pentru formatori din Republica Moldova şi Ucraina – Prevenirea şi combaterea corupţiei la frontiera R. Molova şi Ucraina, iar ulterior “Best Practices Manual on strengthening regional cooperation to prevent and combat corruption at the external borders of the EU.”

În virtutea responsabilităţii, perseverenţei şi abnegaţie manifestate în activităţi,   din 2014 Virginia este expert-formator al Colegiului pentru Managerii Serviciilor de Frontieră al OSCE oficiul din Tajikistan, formator al proiectului BOMNAF al UNDP Tajikistan şi formator al proiectelor parteneriatului estic, realizate de Agenţia Uniunii Europene FRONTEX.

Virginia este unul din cei 4 ofiţeri ai Centrului Național Anticorupție care au stat la baza realizării Şcolilor de anticorupţie pentru studenţi. În perioda anilor 2008-2013, am organizat şi participat în calitate de formator a mai mult de 10 școli, pentru studenţii din R.Moldova şi Ucraina. Comunicarea cu tinerii, dar de fapt cu toate auditoriile, îi întărește convingerea că tinerii au nevoie de modele de personalităţi în societate, oameni cu demnitate şi înalt simţ a responsabilităţii, profesionişti desăvârşiţi, care să inspire.

Iată care e motivația Virginiei Moraru de a se alătura Rețelei Naționale pentru Educație Juridică:

M-am implicat în acest proiect, inspirată de personalităţi – simbol al dreptăţii şi corectitudinii, dorindu-mi să inspir tinerii pentru a respecta şi promova valorile şi Legea, demnitatea de cetăţean!