Curtiș Marina

Marina Curtiș este judecător în Republica Moldova începând cu anul 2012. S-a născut în satul Chirsova într-o familie vorbitoare de limba rusă. Din copilărie și-a dat seama că are un simț al dreptății pe care nici adulții nu-l puteau contesta. Imediat după ce a absolvit Liceul „Gaidarji” din Comrat pe profilul “istorie” a ales să urmeze facultatea de drept la Universitatea de Stat din Comrat. În anii de studenție a fost unul dintre fondatorii Clinicii Juridice. Iar după ce a obținut diploma de licență în drept a făcut stagierea în avocatură.
Marina a devenit în 2007 audient la funcția de judecător în cadrul Institutului Național al Justiției.

Marina iubește meseria de judecător. O face cu mult drag și respect pentru Constituția și legile Republicii Moldova.

Iată care este motivația dânsei de a deveni membru al Rețelei Naționale pentru Educație Juridică:

„Am ales să fac parte din Rețeaua Națională pentru Educație Juridică pentru că vreau să schimb fața justiției noastre. Cetățenii nu au încredere în justiția din Republica Moldova, însă eu cred că dacă au încredere în mine atunci pot avea încredere în modul cum se face justiție în țara noastră.

Însă și noi, judecătorii, trebuie să facem mai mult decât să soluționăm dosare. Puterea judecătorească este esențială într-un stat de drept. Noi putem participa și la prevenire, nu doar la aplicarea de pedepse. Pe mine mă emoționează dosarele în care sunt implicați copiii, mai ales cele de violență și abuz.

Îmi doresc prin lecțiile de educație juridică pe care le susțin copiilor și adolescenților să îi fac să conștientizeze ce e bine și ce e rău. Să înțeleagă că fiecare om are demnitatea sa și trebuie respectată. În acest proiect mă voi concentra pe sensibilizarea copiilor față de violența în familie.”