Cristi Danileț

Cristi Danileț s-a născut în anul 1975. A obținut licența în științe juridice la Facultatea de Drept a Universității „A.I.Cuza” din Iași în anul 1998. În urma unui concurs național devine judecător în același an. A activat la Judecătoria Vatra-Dornei, Judecătoria Cluj-Napoca, Judecătoria Oradea și în prezent este judecător la Tribunalul Cluj, secția penală. În anul 2013 a obținut titlul de doctor în drept la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

A fost consilier al ministrului justiției (2005-2007) și membru al Consiliului Superior al Magistraturii (2011-2016). Este formator la Institutul Național al Magistraturii în domeniul etică și deontologie judiciară.

A publicat peste 40 de articole de specialitate și 15 cărți cu privire la justiție și anticorupție. Este autor al unor articole de specialitate și de opinie cu privire la istoria recentă a sistemului de justiție și la reforma justiției. A adoptat poziții publice curajoase cu privire la independența justiției, imparțialitatea magistaților și integritatea judiciară.

Este primul judecător din România care și-a făcut propriul blog, în 2007, unde dezbate din perspectivă juridică principalele evenimente sociale și politice din țară. Ține legătura cu publicul larg prin intermediul propriului cont de facebook, unde răspunde zilnic la comentariile care vizează aspecte juridice sau de funcționare a statului. Este inițiatorul unui program de educație juridică pentru elevi (Eduiuris) și autor al primului manual în acest domeniu, „Legea pe-nțelesul tinerilor”, apărut în noiembrie 2017 la Editura Humanitas.

În cursul timpului a făcut parte din organizații precum Transparency International, Asociația Magistraților din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Societatea pentru Justiție. Este membru fondator al asociației VeDemJust – Voci pentru Democrație și Justiție, înființată în anul 2015 pentru a adopta poziții sistematice în vederea promovării statului de drept, apărării drepturilor omului și militării pentru buna guvernări.