Lecție de educație juridică la „Școala Pas cu Pas” din Chișinău

Doamnele avocat Mihaela Cecan și Ludmila Covganeț au susținut o lecție de educație juridică în data de 27 septembrie copiilor din clasa a IV-a de la Liceul Teoretic „Pas cu pas” din Chișinău.

Poate fi o provocare pentru practicienii dreptului să discute cu copii despre lucruri serioase precum respectarea legilor. Însă având această vârstă fragedă, copiii de mici vor ști că doar respectând legile și regulile, vom fi cu toții în siguranță.

Doamnele avocat au vorbit despre reguli și legi. Au început prin a explica faptul că omul este liber. Însă știind asta, avem tendinţa să faci ceea ce vrei.
Dar aceeaşi tendinţă poate o are şi o altă persoană cu care interacţionezi. Nu ar fi corect dacă i-ai face altuia un rău sau el ţie. S-ar ajunge la conflict verbal, apoi la agresiuni fizice şi cineva ar avea de suferit. Or, pentru ca fiecare să fie protejat, intervine legea. Legea spune tuturor ce au voie şi ce nu au voie să facă pentru ca fiecare să trăiască şi să evolueze aşa cum îşi
doreşte. Aşadar, tu eşti liber atât timp cât fiecare este liber să facă ceea ce doreşte. Ceea ce înseamnă că a fi liber înseamnă, de fapt, să acţionezi potrivit regulilor și legilor.

Împreună cu copiii, doamnele avocat au analizat un studiu de caz pe violența în familie. A fost difuzat fimul video „Nu răbda violența”, iar după aceea copiii au fost întrebați ce lege s-a încălcat și cine putea preveni tragedia.

 

Copiii au fost empatici, interesați de subiect și au manifestat interes față de educația juridică.

fragment din lecția de educație juridică

Fiecare elev a primit câte un manual ”Legea pe-nțelesul elevilor” elaborat în cadrul proiectului de către judecătorul Cristi Danileț, avocata Viorica Grecu și avocata Nadejda Hriptievschi. De asemenea, biblioteca școlii a primit un număr de 10 manuale pentru alte activități ce țin de educația juridică.

Galeria de poze de la cele patru lecții de educație juridică de la Școala „Pas cu Pas” din Chișinău: