Educație juridică prin empatie, deschidere și transformare motivațională în satul Puhăceni, Anenii Noi

Lecția de educație juridică susținută azi, 3 martie 2020 la Liceul „Olimp” din satul Puhăceni, raionul Anenii Noi a fost una cu adevărat utilă și inspirațională pentru elevii claselor a IX-a și a XII-a.

Această lecția a fost posibilă datorită colaborării inedite dintre doamna judecător Victoria Sănduța și domnul polițist Nicolae Friptu – membri ai Rețelei Naționale pentru Educație Juridică, care pe zi ce trece devine o comunitate de oameni ai dreptății mai strânsă, mai autentică.

Această lecție a adus motivație, entuziasm și determinare din ambele sensuri.

Elevii adolescenți au interiorizat acea încredere că puterea de a se întâmpla lucuri bune este, de fapt, la fiecare dintre noi. Avem toate condițiile de a ne auto-depăși și a produce un impact pozitiv în societatea noastră: avem o constituție care ne protejează într-un stat democratic, avem drepturi și libertăți, avem instituții și justiție.

Avem libertatea de a deveni ce vrem și de a întreprinde proiecte mărețe atâta timp cât cunoaștem legile și le respectăm. A fi liber înseamnă să respecți legile din țara noastră.

Pe de altă parte, formatorii au ieșit de la lecția de educație juridică cu o satisfacție profesională molipsitoare. Vă invităm să citiți mărturisirile doamnei judecător Victoria Sănduța și domnului polițist Nicolae Friptu după lecția desfășurată în satul Puhăceni, raionul Anenii Noi:

Victoria Sănduța, Judecător:
„Am petrecut lecția de educație juridică la Anenii-Noi, am rămas încântată de acest raion, lecția a fost minunată, elevii au fost foarte captivați de lecție, le-am vorbit despre organizarea de stat, valorile statului de drept, le-am vorbit despre Constituție, Codul Penal si ce legătură are Codul Penal cu viața amoroasă, le-am vorbit despre infracțiunile sexuale (violul, raportul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani). În sală erau elevi din clasele IX-XII, erau foarte interesați de subiect, mai ales că le povesteam prin cazuri concrete din experiența noastră de judecător, respectiv polițist. Lecția s-a sfârșit atât de repede, că atât noi cât și ei nu am simțit cum s-au scurs cele 45 minute, ascultau cu gura căscată.
Prestația domnului polițist Nicolae Friptu a fost excelentă, pe nota 10+++, are un stil aparte de conversație cu elevii, ca între prieteni, aceștia îl ascultă și îl urmăresc prin sală cu mult interes, are o conexiune minunată cu elevii și un mod foarte interesant de a preda educația juridică, este foarte potrivit în cadrul acestui proiect, mi-a plăcut foarte mult lecția de astăzi, copiii au zis că și lor le-a plăcut și ne mai așteaptă!”

Nicolae Friptu, Polițist IGP Anenii Noi: „A fost o lecție plină de emoții pozitive, atât pentru elevi, cât și pentru noi, formatorii. Mulțumim doamnei judecătoare Victoria Sanduța pentru susținere. Avem un scop comun cu al dumneaei, de aceea totul a ieșit bine. Este un formator ce face totul din suflet și cu suflet”.

Aceste lecții de educație juridică sunt organizate cu sprijinul Asociației Promo-LEX din fondurile Uniunii Europene. Opiniile exprimate în cadrul acestui eveniment nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.