E solicitant, provocator, frumos. Cum schimbăm mentalități?!

În data de 28 februarie 2020, doamna polițist Alina Ursu și doamna avocat Viorica Ursu – membri ai Rețelei Naționale pentru Educație Juridică au susținut 2 lecții de educație juridică elevilor Colegiului de Ecologie din Chișinău.

Principalul scop al acestor două lecții de educație juridică a fost să-i facă pe elevi să conștientizeze cât de important este să respectăm legislația în vigoare într-o societatea democratică unde nimeni nu e mai presus decât legea. Astfel, subiectul principal al acestor lecții a fost „Responsabilitatea și răspunderea în fața legii”.

Discuția cu elevii adolescenți a pornit de la nuanțarea principiului conform căreia o societatea ca să funcţioneze şi ca fiecare să se simtă în siguranţă trebuie ca toţi membrii ei să respecte legea. Cei mai mulţi fac acest lucru, căci sunt oameni responsabili. A fi un cetățean responsabil înseamnă să îţi dai seama de actele tale, să fii de conştient de rezultatul acestora şi să nu îţi doreşti să produci altora vreun rău.

Sunt însă şi oameni care încalcă legile, printre care și copii. Unii pentru că nu le cunosc, alţii pentru că nu le pasă de ele, alţii le încalcă din greşeală, iar alţii chiar nu vor să le respecte indiferent de riscuri.

În funcţie de abaterea comisă există mai multe forme de răspundere. De exemplu, dacă un elev vopseşte un perete al şcolii, sancţionarea lui poate consta în a vărui peretele pe cheltuiala părinţilor. Dacă un pieton traversează strada prin loc nepermis, poliţistul rutier îi va aplica o amendă. La fel, va primi o amendă de la poliţia locală cel care aruncă gunoaie pe jos. Pentru o calomnie sau acuzație făcută pe nedrept, cel vătămat poate să obţină obligarea celuilalt să dea dezminţire şi să îşi ceară scuze. Cineva care vinde droguri sau care violează sau omoară o persoană va fi închis de judecător în închisoare/penitenciare pentru minori.

În continuarea acestei discuții privind răspunderea judiciară, cele două profesioniste ale dreptului au informat tinerii pe alte trei subiecte:
☑️Care sunt consecințele legale ale violenței verbale, fizice și psihice?
☑️Care sunt instrumentele de protejare a unui copil abuzat sau bătut acasă? La ce autoritate te poți adresa?
☑️Traficul de ființe umane. Care sunt metodele de racolare a fetelor tinere din R. Moldova pentru proxenetism în străinătate? Cum te aperi și de ce trebuie să raportezi orice bănuială de abuz sexual?

„Au fost două activități din care am învățat și noi de la elevi. Am ieșit din clasă optimistă și bucuroasă că am mai pus o sămânță bună în cultura lor juridică. E o provocare frumoasă de „a îmblânzi” comportamente care vor să fie văzute, ascultate, înțelese. Astfel se produce puțin câte puțin și schimbarea în educație” ne-a mărturisit doamna avocat Viorica Ursu după lecțiile susținute la Colegiul de Ecologie.

„E solicitant, provocator, frumos. Dar cel mai important e că se întâmplă o transformare la nivelul de conștientizare a elevilor despre ce înseamnă să fii un cetăețan responsabil într-o societate democratică.” ne-a declarat doamna polițist Alina Ursu după finalizarea lecțiilor de educație juridică.

Aceste lecții de educație juridică sunt organizate cu sprijinul Asociației Promo-LEX din fondurile 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲. Opiniile exprimate în cadrul acestui eveniment nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.