Lecție juridică la Colegiul de Studii Administrative și Fiscale

Doamna avocat Natalia Pruteanu a susținut o lecție de educație juridică în data de 23 octombrie elevilor din clasa a XI-a de la Colegiul de Studii Administrative și Fiscale din Chișinău. Subiectul lecției a fost ”Comunicarea, vârsta privată și răspunderea judiciară”.

Doamna avocat și-a început lecția enunțând și principiul ”Nimeni nu poate invoca drept scuză necunoașterea legilor” în jurul căruia s-a lansat o adevărată dezbatere. Acest argument nu este considerat de niciun judecător sau procuror. Legea trebuie respectată de fiecare dintre noi. Iar dacă este prins cineva încălcând-o, scuza „nu ştiam că nu e voie” nu este valabilă în faţa organelor legii.

Doamna Pruteanu i-a atenționat pe elevi că nimeni nu are voie să mintă organele judiciare. Cel îi care îi minte pe oamenii legii va fi tratat aspru. Şi mai grav ar fi să iei legătura cu martorii chemaţi de organele legii pentru a-i convinge să mintă ca astfel să te sprijine – acest lucru constituie o infracţiune. De asemenea, doamna avocat le-a explicat elevilor că dacă sunt martori la comiterea unei infracţiuni legea nu te obligă să anunţi poliţia decât pentru anumite fapte grave care au ca rezultat moartea unei persoane. Însă o atitudine corectă e să suni la poliție pentru orice mică infracțiune, reușind astfel să îndreptăm lucrurile din fiaza incipientă. Dacă vrem să trăim într-o ţară curată, să fim în siguranţă pe stradă şi să ne bucurăm de lucrurile noastre, atunci trebuie să respectăm atât noi, cât şi ceilalţi aceste valori şi să cerem ca cei care nu o fac să răspundă.

Fiecare elev a primit câte un manual ”Legea pe-nțelesul elevilor” elaborat în cadrul proiectului de către judecătorul Cristi Danileț, avocata Viorica Grecu și avocata Nadejda Hriptievschi. De asemenea, biblioteca școlii a primit un număr de 10 manuale pentru alte activități ce țin de educația juridică.