Centrul de Inovare și Politici din Moldova în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției promovează educația juridică în instituțiile de învățământ din R. Moldova

Astăzi, 24 ianuarie 2020, la Chișinău, în prezența reprezentanților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției a avut loc lansarea proiectului „Implicarea polițiștilor în cultivarea respectului față de lege în rândul tinerei generații” implementat de către Centrul de Inovare și Politici din Moldova (CIPM) în parteneriat cu Asociația ”Voci pentru Democrație și Justiție” (VeDemJust) din România cu sprijinul Promo-LEX, fiind finanțat din fondurile Uniunii Europene.

În cadrul evenimentului, a fost inițiat procesul de instruire a 20 de polițiști din toate regiunile țării care și-au asumat misiunea educațională de a susține lecții de educație juridică în școlile din Republica Moldova. Astfel, în perioada 24 – 25 ianuarie 2020, polițiștii vor fi instruiți de către domnul judecător din România, Cristi Danileț, urmând să meargă în școli și licee din Republica Moldova pentru a interacționa cu elevii în vederea explicării acestora noțiuni practice despre drept și responsabilități, lege și justiție, individ și stat.

Programul de Educație Juridică în Republica Moldova a prins un avânt puternic după modelul implementat în România, fiind susținut de o Rețea Națională pentru Educație Juridică formată din peste 50 de profesioniști ai dreptului la care se vor alătura 20 de polițiști.
Având în vedere numărul tot mai mare de infracțiuni grave comise de minori în ultimele luni în Republica Moldova, prevenirea și combaterea criminalității în rândul copiilor și tinerilor trebuie să devină o prioritate.
La Conferința Națională de lansare a proiectului „Implicarea polițiștilor în cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generații” au ținut discursuri de susținere:

➡️ Steven Daniels – Delegația Uniunii Europene în R. Moldova
➡️ Corneliu Popovici – Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova 
➡️ Jud. Dr. Cristi Danilet – inițiator al programului Educație Juridică în România
➡️ Ion Manole -Director Executiv, Asociația Promo-LEX
➡️ Sergiu Golovaci- Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova
➡️ Alina Ursu – Șef secție Siguranța Copiilor, Inspectoratul General de Poliție
➡️ Ion Pruteanu – Centrul Naţional Anticorupţie

Menționăm că Centrul de Inovare și Politici din Moldova și Inspectoratul General Poliției au semnat la 17 decembrie 2019 un acord de colaborare în baza proiectului ”Educația juridică – implicarea polițiștilor în cultivarea respectului pentru lege în rândul tinerei generații”.

Mai multe informații pot fi găsite pe www.educatiejuridica.md

Acest eveniment este organizat cu sprijinul Asociației Promo-LEX din sursele 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲. Opiniile exprimate în cadrul acestui eveniment nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.