Cinci lecții de educație juridică susținute de doamna polițist Viorica Dubniuc la Orhei

În data de 18 și 19 februarie 2020, doamna polițist Viorica Dubniuc – membru al Rețelei Naționale pentru Educație Juridică a susținut 5 lecții de educație juridică elevilor Liceului Teoretic „Onisfor Ghibu” și Școlii Profesionale nr. 1 din orașul Orhei.

Scopul acestor trei lecții a fost formarea unui nivel de cunoştinţe juridice de bază pentru viitorii adulţi şi creşterea respectului pentru unele valori ce stau la baza societăţii democratice şi formarea unei atitudini corecte în viaţă.

Doamna polițist Viorica Dubniuc a abordat cu prioritate următoarele subiecte de educație juridică:

 1. Consumul de droguri și alcool în rândul copiilor și tinerilor.
  În Republica Moldova infracțiunile cu drogurile sunt printre cele mai răspândite fapte ilicite printre adulți și minori și printre cele mai răspândite cauze deduse judecătorului spre judecare de către procurori.
  Codul penal interzice orice formă ilegală de operațiuni cu drogurile, precursorile, etnobotanicele și analogilor: circulația, comercializarea, deținerea, fabricarea, prelucrarea, depozitarea, consumul, prescrierea ilegală, introducerea în organismul unei persoane împotriva voinței sale etc.

  Efectele drogurilor sunt diverse: unele provoacă stări de beţie, de veselie sau halucinogene; altele generează semipareză; altele generează boli cardiace ori pulmonare, chiar paranoia; unele produc stare de comă, iar administrate în anumite doze, generează moartea. Efectele unor droguri trec după câteva ore, ale altora după câteva zile. Doamna Viorica Dubniuc i-a atenționat pe elevi că acest drum este, de regulă, fără întoarcere. Dependenţa nu trece de la sine, ci necesită tratament specializat.

  O altă propblemă este consumul de alcool. O jumătate dintre adolescenţi au consumat alcool cel puţin o dată.

  Unii beau din excentricitate, alţii să îşi facă curaj pentru a comite fapte imorale sau ilegale, iar alţii de plăcere.

  Unii cred că astfel ajung să se simtă maturi, alţii vor doar să se distreze. Doamna polițist Viorica Dubniuc i-a atenționat pe elevi că legea interzice servirea cu băuturi alcoolice a minorilor. Efectele consumului de alcool sunt negative: creierul este afectat, procesul de învăţare şi performanţa şcolară scad, dezvoltarea tânărului este pusă în pericol. Scade inhibiţia specifică vârstei şi predispune adolescentul la o viaţa sexuală necorespunzătoare care poate genera o sarcină nedorită sau contractarea unei boli cu transmitere sexuală. Cel mai periculos este să fie dependent de băuturi alcoolice (devine alcoolic).

 2. Bullying în instituțiile de învățământ.
  Doamna polițist i-a informat pe elevi că actele de violenţă din şcoli şi licee sunt inacceptabile. Codul Educației și Regulamentul instituției de învățământ interzice aplicarea violenței fizice sau psihice în orice instituție de învățământ. Este interzisă jignirea sau manifestarea oricăror forme de agresiuni de către elevi față de colegi sau personalul instituției de învățământ.

  În școlile din R. Moldova ne confruntăm din ce în ce mai mult cu fenomenul de bullying. Prin bullying se înțelege faptele prin care o persoană este intimidată, hărţuită, chiar terorizată. Ea este supusă unor agresiuni verbale, psihice şi chiar fizice, devenind ţinta unor răutaţi cum ar fi atunci când este tachinată sau luată în derâdere, este exclusă din cercul de prieteni, se vorbeşte de el/ea ca şi cum nu ar fi de faţă, este înghiontită sau îmbrâncită.
  De regulă, agresorul vrea să se dea mare, să fie popular şi repetă în mod deliberat acţiunile descrise mai sus asupra aceleiaşi persoane.

  Victima va deveni temătoare, tristă şi se va izola dacă nu ştie să acţioneze: trebuie să nu se lase intimidată, să anunţe profesorul sau un părinte, ori chiar să depună plângere la poliţie. Agresiunile pot avea loc şi prin internet sau telefon, care sunt folosite pentru a trimite victimei sau altor persoane, dar în legătură cu victima, mesaje pline de răutăţi, ori se pun pe internet poze deranjante sau se creează site-uri pe care acestea sunt urcate – cyberbullying.

  Or fi cuvintele virtuale, dar din păcate consecinţele produse sunt reale. Aşa că cel mai bine este să nu se răspundă la mesajele respective, site-ul să fie raportat, iar persoanele blocate, inclusiv în agenda telefonului. De asemenea, puteţi cere unui judecător să oblige autorul să înlăture pozele şi/sau să plătească o sumă de bani pentru pagubele produse – dacă autorul este un minor, banii îi vor plăti părinţii lui.


 3. Răspunderea penală și respectarea demnității umane a copiilor. Copiii sunt cetățeni mai mici. Ei au drepturi protejate de instituțiile statului. Până la vârsta de 14 ani răspund părinții pentru faptele lor, însă de la 14 ani aceștia răspund penal. Asta înseamnă că dacă au comis o infracțiune foarte gravă, precum viol sau crimă, un copil de 14 ani va fi privat de libertate. De la vârsta de 16 ani răspundem penal și contravețional.
  În ziua de azi se acceptă că un copil este o persoană şi că el are dreptul de a i se respecta individualitatea. De aceea nu i se pot aplica pedepse fizice sau alte tratamente umilitoare sau degradante şi nici nu poate fi privat de drepturi, astfel încât să îi fie pusă în pericol sănătatea fizică sau psihică. „Bătaia e ruptă din rai” este ilegală. Chiar dacă îi este părinte, acesta nu are voie să aplice violența fizică asupra propriilor copii.

 4. Violența în familiile din Republica Moldova este una dintre cele mai răspândite infracțiuni din țara noastră.
  Violența în familie este sancționată dur de legislația din R. Moldova, însă fiind un fenomen atât de extins este foarte greu să o combatem prin sancțiuni, de aceea e necesară o educație din partea noastră. În caz de violenţă domestică trebuie să anunțăm poliţia. Poliţiştii pot interveni şi din oficiu, chiar dacă nu este formulată vreo plângere din partea celui agresat. În timpul procesului, dacă victima crede că fapta nu se va mai repeta, se poate împăca cu agresorul care este din familia sa, dar numai dacă ea doreşte acest lucru. Atunci când prin actele de violenţă este pusă în pericol viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea unui membru al familiei, cel agresat poate solicita Judecătoriei să emită un ordin de protecţie. Protecţia se decide în 24 de ore pentru un termen de până la trei luni, care poate fi prelungită ulterior şi poate consta în obligarea agresorului de a părăsi temporar locuinţa comună sau de a sta departe de locuinţa în care se află copilul, chiar la o distanță anumită, interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu copilul sau părintele, ori rudele cu care a rămas copilul, poate fi interzisă apropierea de locul de studii sau locuri pe care le frecventează copilul

La lecțiile de educație juridică au participat peste 125 de elevi. Aceștia au fost îndrumați să acceseze manualul „Legea pe-nțelesul elevilor” plasat pe platforma educațională www.educatiejuridica.md

Aceste lecții de educație juridică sunt organizate cu sprijinul Asociației Promo-LEX din fondurile 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲. Opiniile exprimate în cadrul acestui eveniment nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.