Cea mai bună investiție e cea în educația tinerei generații!

Astăzi, 18 februarie 2020, membrii proiectului „Educație Juridică- cultivarea respectului de lege în rîndurile tinerei generatii”, doamna avocat conf.univ., dr. Ursu Viorica împreună cu doamna polițist Șevciuc Cristina au susținut 2 lecții de educație juridică elevilor anul I ai Școlii Profesionale N.10 din Chișinău.

Violența în familie a fost principalul subiect al acestei lecții de educație juridică. Elevii au înțeles cât de grave pot fi consecințele unor astfel de infracțiuni.  În caz de violenţă domestică trebuie să anunțăm poliţia. Poliţiştii pot interveni şi din oficiu, chiar dacă nu este formulată vreo plângere din partea celui agresat. În timpul procesului, dacă victima crede că fapta nu se va mai repeta, se poate împăca cu agresorul care este din familia sa, dar numai dacă ea doreşte acest lucru. Atunci când prin actele de violenţă este pusă în pericol viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea unui membru al familiei, cel agresat poate solicita Judecătoriei să emită un ordin de protecţie. Protecţia se decide în 24 de ore pentru un termen de până la trei luni, care poate fi prelungită ulterior şi poate consta în obligarea agresorului de a părăsi temporar locuinţa comună sau de a sta departe de locuinţa în care se află copilul, chiar la o distanță anumită, interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu copilul sau părintele, ori rudele cu care a rămas copilul, poate fi interzisă apropierea de locul de studii sau locuri pe care le frecventează copilul.

„Astăzi le-am vorbit despre drepturile și libertățile copiilor, despre regulile stabilite în societate, efectele nerespectării lor, despre violență și modalitățile de a o nu aplica.

În orice situație de conflict există și o rezolvare pașnică, amicală. Dar avem și organe ale statului, care au menirea să ocrotească drepturile și libertățile lor. De aceea e foarte importanta încrederea lor în noi, în cei maturi, ca lucrurile vor reveni la normal, ca fiecare trebuie sa raspunda pentru propriile greseli, iar răzbunarea nu mai este contemporană cu ei.” ne-au mpovestit Viorica Ursu și Cristina Șevciuc la finalul celor 2 lecții de educație juridică.

Aceste lecții de educație juridică sunt organizate cu sprijinul Asociației Promo-LEX din sursele 𝗨𝗻𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲. Opiniile exprimate în cadrul acestui eveniment nu reflectă neapărat poziția Asociației Promo-LEX și Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.